Meble drewniane
Just another WordPress site

Budownictwo wczoraj i dzis : Biblioteka publiczna Los Gatos / Architekci Noll & Tam

Posted in Uncategorized  by admin
May 29th, 2018

David Wakely Architekci: Noll & Tam Architects Lokalizacja: Los Gatos, Kalifornia, Stany Zjednoczone Zespół projektowy: Christopher Noll, AIA, PIC Projektant: Matthew Wadlund Architekt projektu: Tad Costerison, AIA Projektant znaków graficznych: Matthew Williams Projektant wnętrz architekt: Trina Goodwin Lighting : Illuminosa Lighting Design Rok projektu: 2012 Zdjęcia: David Wakely + 33 Obszar projektu: 29,240 m2 Strukturalny: Ingraham DeJesse Associates Krajobraz: Joni L.
Janecki Associates Kierownik projektu Projekt: Dannielle Sergent Project Manager Konstrukcja: Abraham Jayson Położony u podnóża lasu na zboczu wzgórza, dwupiętrowa Biblioteka Los Gatos o powierzchni 30,250 stóp kwadratowych zapewnia wizualne połączenie między historycznym placem Pageant Park w mieście a sąsiadującym Centrum Obywatelskim.
Koncepcja projektu opiera się na latarni, która pod względem architektonicznym sugeruje otwartą, wypełnioną światłem strukturę.
Oświetlenie dzienne optymalizuje wykorzystanie naturalnego światła dziennego, z przeszkleniem na ścianie północnej, świetlikami na klatce schodowej, zasłoniętymi szybami na południowej ścianie i zastosowaniem żaluzji do odbijania światła do biblioteki.
W nocy białe i kolorowe sztuczne światło pozwala na widoczność z ulicy i widoków do biblioteki.
Witryna znajduje się na obrzeżach istniejącego Centrum Obywatelskiego i opiera się na stromo nachylonym zboczu wzgórza, więc opcje budowy budynków były ograniczone.
Aby uzyskać maksymalną możliwą powierzchnię, architekci zaprojektowali prostoliniowy budynek, a następnie dodali podpórkę.
elementy, które rozbijają statyczny kształt.
Budynek ze stali obramowany jest kamienną okleiną, płytkami z porcelany, fornirem z drewna fornirowanego, panelami aluminiowymi o strukturze plastra miodu i aluminiowym systemem przeciwsłonecznym.
Materiały i kolory zewnętrzne czerpią inspirację z otaczających naturalnych elementów i budynków.
.
David Wakely Inside, niski sufit w holu otwiera się nagle na dwupiętrowej głównej klatce schodowej, dając poczucie lekkości i przybycia.
Schody te stanowią centralny punkt biblioteki i element projektu.
Wytrawiona szklana instalacja artystyczna autorstwa Sheri Simons zdobi tylną ścianę klatki schodowej, na przemian przezroczyste i matowe panele oraz elementy graficzne.
.
David Wakely Podczas gdy plan otwartej przestrzeni celebruje duże przestrzenie, projekt zawiera również bardziej intymne obszary do czytania.
Szczególną uwagę zwrócono na elementy konstrukcyjne, które czynią każdą przestrzeń programu wyjątkową.
Czytelnia czasopism, położona za klatką schodową na parterze, ma wyłożoną ciemnym panelem atmosferę dla dorosłych, z kominkiem oświetlonym gazem.
Ruchoma ściana okienna otwiera się na patio, tworząc miejsce na zewnątrz w cieplejszych miesiącach.
Z holu głównego na parterze jaskrawo kolorowy znak oznacza bibliotekę dla dzieci.
Wchodząc do obszaru dziecięcego, odwiedzający znajdują się pod falującym, gwiaździstym niebem, ze świecącymi podświetlanymi wycięciami niebiańskich wirów i planet.
Na tylnej ścianie wykonane z recyklingu przeźroczyste tworzywo zostało ukształtowane w świecące okrągłe dzieło autorstwa Benjamina Phippsa.
Mniejsze kręgi pełnią funkcję kinkietu, podczas gdy większe kręgi są zagłębione, aby służyły jako kąciki do czytania.
Drzwi na zewnątrz prowadzą do tajemniczego ogrodu, w którym większe książki wyrzeźbione w cemencie przedstawiają ulubioną klasyczną dziecięcą literaturę.
.
David Wakely Jak hip-treehouse, obszar nastolatków znajduje się na drugim piętrze w wysuwanym.
co daje widok na zewnątrz, a także widoczność z ulicy.
Fotele w stylu nastoletniego salonu oferują miejsce do grupowego spotkania.
Sufit jest wyszczególniony z Interlam, pomalowany na jaskrawą czerwień.
Na drugim piętrze znajduje się także Lokalne Centrum Historyczne, w którym znajdują się ekspozycje i ekran wideo, na którym wyświetlane są artefakty.
.
David Wakely Zespół projektowy dąży do uzyskania certyfikatu LEED Gold, podkreślając widoczne, zrównoważone systemy i edukacyjne funkcje wyświetlania.
.
David Wakely Plan 01
[przypisy: Deska Podłogowa, deski na podbitkę, deski elewacyjne ]

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: