Meble drewniane
Just another WordPress site

Magazyn architektoniczny : Casa de la Cultura / Daniel M Dol

Posted in Uncategorized  by admin
November 2nd, 2018

Jordi Bernadó Architekci: Daniel M.
Dol Lokalizacja: Plaza Pere Torrent S / N.
Lloret de Mar.
Girona.
Hiszpania Rok projektu: 2010 Zdjęcia: Jordi Bernadó + 19 Obszar projektu: 8 460,30 mkw.
Współpracownicy: Grupo JG, Instalaciones Budżet:.
11.096.393 Projekt składa się z projektu Plaza Pere Torrent, budowy budynku o powierzchni 8 000 m2 i jego integracji z otaczającym go Paseo de la Riera oraz dostępem do starego miasta w Lloret.
Program był ambitny: budynek musiał pomieścić lokalną bibliotekę miejską, salę wielofunkcyjną, centrum zabaw dla dzieci, salę spotkań, centrum kształcenia dla dorosłych, centrum dzienne dla osób starszych i biura usług socjalnych.
.
Jordi Bernadó Propozycja zbadała różne opcje, które pozwoliły na integrację wnętrza z wnętrzem, w celu dostosowania miejskiego charakteru zewnętrznego placu do samego budynku.
Ta kompozycja poziomów podjęła próbę powiększenia istniejącego placu podłużnie, z poszanowaniem jego wysokości, do hali wielofunkcyjnej we wnętrzu budynku.
W celu wzmocnienia publicznego charakteru budynku i biorąc pod uwagę inne budynki z ciągłą fasadą zwróconą w stronę placu, budynek został obrócony o 90 stopni, dzięki czemu jego kontur jest wyższy, a nie twarz .
plac, ale raczej boczna ulica.
.
Jordi Bernadó Dla Daniela M.
Dina, projektanta miejskiego przyzwyczajonego do pracy z infrastrukturą na dużą skalę, innym sposobem podkreślenia publicznego charakteru projektu było zastosowanie konstruktywnej logiki do infrastruktury, w której wykończenia nie były brane pod uwagę ze względu na fakt, że element jest czysto funkcjonalny.
W tym duchu wykorzystanie betonu zbrojonego jako głównego materiału przenosi to poszukiwanie funkcjonalności.
.
Jordi Bernadó Kolejnym ważnym czynnikiem jest gromadzenie największych ilości w centralnej części, co pozwala na budowę.
Wewnętrznej ulicy.
która przechodzi przez budynek i pokazuje ciągłość z placem, a także otwiera widoki na otaczające ulice.
.
Jordi Bernadó Wolumetryczna kompozycja wzięła pod uwagę linię frontu Plaza Pere Torrent, aby każdy z budynków pozostał widoczny i znaczący z zewnątrz.
Kolejność i położenie budynków wznoszących się w północno-zachodniej części odpowiada z jednej strony na korygowanie kryteriów orientacji jako głównej strategii zrównoważonej, az drugiej na identyfikację końca budynku z placu.
.
Jordi Bernadó Dach jest wyższy (wewnątrz mieści się kawiarnia Centrum Edukacyjnego dla Dorosłych i punkt widokowy) i obejmuje patio wystawowe, łącząc już istniejące elementy.
Duża otwarta przestrzeń, która została utworzona wewnątrz, umożliwia odwiedzającym identyfikację zastosowań skonfigurowanych w budynku bez utraty odniesienia do przestrzeni publicznej.
.
Jordi Bernadó
[podobne: porządki greckie, warunki przyłączenia do sieci gazowej, ocieplenia poddasza ]

Tags:

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: porządki greckie