Wykonywanie pieca
Przy wykonywaniu pieca należy szczególnie uwzględniać wymagania higieniczne. Powierzchnie grzejne muszą być wszędzie łatwo dostępne i możliwe do czyszczenia. Gładka powierzchnia zewnętrzna glazury emaliowanej jest więc godna polecenia nie tylko ze względów estetycznych, lecz także i higienicznych. Najważniejsze wymagania techniczne dotyczące pieców żelaznych stałopalnych zebrano w normie DIN 18 890. Wytwórca może zaopatrywać piece, zgodnie z tą normą, w cechę DIN. Odbiorca ma wtedy gwarancję, że wyrób ten zarówno ze względu na materiał i jego obróbkę oraz konstrukcję budowlaną, jak i właściwości ogrzewcze odpowiada wymaganiom praktycznym. Norma zawiera między innymi, obok właściwych przepisów warsztatowych i wykonawczych, postanowienia o obliczaniu powierzchni rusztu, kanałów dymowych, nasadzanych rur grzejnych oraz komory spalania i skrzynek na popiół. Wielkości powierzchni grzejnej są ułożone w szeregu normowanym poczynając od 0,8 a kończąc na 3,5 m2 tak, że przy równocześnie zgodnych wartościach jednostkowej wydajności cieplnej pieca są również znormalizowane jego nominalne wydajności cieplne. Ze względu na wykonanie techniczne rozróżnia się piece żelazne z górnym spalaniem i piece z dolnym spalaniem. Spalanie górne opału stałego polega na tym, że całą objętość zasobnika zsypuje się do żaru (przepala się), a wysokość warstwy żaru obniża się w czasie spalania. Odwrotnie, spalanie dolne jest takim rodzajem spalania, w którym jedynie dolna część zasobnika opału znajduje się w żarze, a z zasobnika wsypuje się tylko taką ilość opału, która odpowiada ubytkowi wskutek spalania tak, że wysokość warstwy żaru pozostaje stała. Piece z górnym spalaniem. Palenisko do spalania górnego, w najprostszym typie konstrukcji, tzw. pieca irlandzkiego, składa się z obszernego leja zasypowego zamkniętego od dołu rusztem. Płaszcz zewnętrzny pieca wykonany z blachy stalowej albo z żeliwa jest wyłożony od wewnątrz cegłą szamotową, która ma go chronić przed zbyt silnym nagrzewaniem się oraz utrzymywać temperaturę powierzchniową pieca w granicach dopuszczalnych. Ruszt bywa najczęściej zaopatrzony w urządzenie do wstrząsania celem odpopielania, Kratka poza drzwiczkami paleniskowymi umożliwia dostęp do ognia i zapobiega wypadaniu opału. W górnej części pieca znajdują się z przodu drzwiczki zasypowe, a z tyłu rura dymowa z przepustnicą. Do miarkowania spalania czyli regulacji wydajności służy przepustnica nastawialna, umieszczona w drzwiczkach popielnikowych, [więcej w: kamień elewacyjny, listwa przypodłogowa, Listwy przypodłogowe ]